STUDION HITTAR NI i HÄLSANS HUS NORRAGATAN 17 VÅNING 2 (gamla hälsocentralen)

SOMMARFÖTTER, EXFOLIERING I SANDEN

Inför en sommarsäsong vill många ha en fotvård för det känns att det ger fjädrande, lätta, mjuka steg och fina fötter och vi vågar lättare ta av oss strumporna och sätta sandalerna på oss, det är skönt att njuta av vackra sommardagar genom att gå barfota, och att fötterna är mindre smärtfria när vi går i våra bara fötter.

På sommarn finns det fördelar för fötterna och många tar sig till stranden på sina lediga dagar, efter jobbet antingen ensam, med vänner eller sina familjer.

Det kan innebära avkoppling, sköna promenader, lekar i sanden eller bara att få slappa och vila och då får fötterna samtidigt komma ut och lufta sig, vara bara och fria från skor och strumpor.

Men det finns även faror för våra fötter i sanden som kan vara förödande ibland som vassa föremål och glas, djurspillning, döda fiskar, etc. men det finns också många fördelar med att gå i sanden bara man aktar sig för dessa små faror.

Här kommer några fördelar med att gå barfota på stranden och att träna fötterna i sanden:

Fot- och benmusklerna stärks genom att gå i sand, speciellt mjuk sand, ger ett naturligt motstånd för varje steg vi tar. Detta innebär att gå på sand kräver mer ansträngning och styrka av fot- och underbensmusklerna.

Men är man ovan och har otränade muskler eller inte går barfota annars så är det bättre att gradvis öka tiden/stunden för varje promenad eller lek för att inte överbelasta fot- och benmusklerna. Vissa fottyper, som platta fötter eller annan fottyp som behöver mera stöd, dessa fottyper kan lätt anstränga sina fotsenor och plantar fascia vilket kan leda till fotsmärta. Kom alltid ihåg att lyssna på kroppen.

Att gå i sand med eller utan skor använder även mer energi än att gå på hårda, plana ytor. Så man blir även lättare trött, och även i den varma solen går det åt mycket energi, så kom ihåg att dricka mera vätska.

Förutom att det känns bra, så masserar sanden försiktigt fotmusklerna när vi går eller rör runt i den lösa sanden och detta aktiverar venös och lymfatisk cirkulation. Dessutom är sand ett fantastiskt naturligt exfolierande (slipande) och effektivt sätt att behandla förhårdnader och torr hud på.

Och med våra flera tusen nervändar i våra fotsulor av varje fot gör att när vi r barfota i sanden blir vi mycket medvetna om var vi står och vad vi går på. Du kan tänka på att en promenad på stranden barfota som ett sätt att väcka hjärnan och kopplingen med våra kroppsdelar och känsel.

Men det viktiga efter sandvistelse, barfotagång, sol och vattenbadandet behöver huden på fötterna återfuktning. Sommartid torkar våra fötter lättare ut och de behöver återfuktas regelbundet (gäller alla årstider om vi skall vara noga 😉).

Tvätta fötterna, torka dem torra och smörj in varje dag.

Perfekta fotbadet som rengör effektivt är Mills fotbadsalt som är antiseptisk, Återfukta med Mills fot kräm för känslig hud och kombinera med Mills Kådsalva om det behövs.

Andra mycket bra alternativ är Footlogix fotbad, även det är antiseptiskt, kan användas även med en fuktig trasa och avsluta med att smörja in med ett av Footlogix kräm skum tex Cracked heels formula Footlogix krämskum är perfekta om man vill ha ett återfuktande alternativ men utan kladd och man kan sätta strumpor på genast.

Footlogix fotbad

Många tycker att fötterna är svåra att få rena från missfärgningar när man springer så mycket barfota och alla har inte haft tid att ta hand om fötterna som man borde och vad passar inte bättre då än att boka sig en skön fotbehandling.

Unna dig en fotvårdstid så tar jag hand om dina fötter och hjälper dig att hitta en passande produkt för återfuktning till fötterna och har du inte hunnit exfoliera din hud i sanden finns det perfekta sköna exfolierande scrub i Skin Candy serien eller i Footlogix serien . 

 VÄLKOMMEN

//Ann-Charlotte